Sabotage als verrassend begin van verbetering


Op weg naar verbetering is de blik van een outsider vaak goud waard. Maar outsiders, die zitten natuurlijk niet in je team. Gelukkig zijn er creatieve manieren om toch van buiten naar binnen te kunnen kijken. Met stip op nummer één: samen saboteren!


Sabotage? Dat kan niet goed zijn, toch? Nou, toch wel.

Bij sabotage denk je al gauw aan weerstand. De stiekeme acties die mensen ondernemen wanneer ze het ergens niet mee eens zijn.

Wil jij zo ver mogelijk bij deze variant van sabotage vandaan blijven? We geven je groot gelijk.

brainstorm teamsessie sabotage verbeteren innergo.jpg

Maar als het over verbeteren gaat, dan is er ook een positieve vorm van sabotage. In een werkvorm de saboteur in je collega’s naar boven halen, leidt namelijk vaak tot mooie gesprekken, verrassende inzichten én een uitstekende sfeer.

Energieke sessie

De werkvorm waarover het hier gaat, heet TRIZ. Dit is een van de zogeheten Liberating Structures, een set werkvormen die we van harte aanbevelen, omdat ze zorgen voor energieke sessies waarin iedereen meedoet.

Je begint je werkvorm met die ene verrassende opdracht: ‘Maak een lijst met wat we kunnen om tot het slechtst denkbare resultaat te komen.’

Een krachtige opdracht, omdat deze je collega’s in een rol plaatst die ze niet gewend zijn. Die van de saboteur.

Wie zichzelf als saboteur beschouwt, is op slag een buitenstaander geworden. En dat is super waardevol.

Prikkelen en uitdagen

De openingsopdracht van TRIZ werkt zo goed, omdat deze het idee van een teamsessie volledig op zijn kop zet.

Niks geen positief vertrekpunt en kijken waar je elkaar kunt vinden, maar je collega’s prikkelen en uitdagen met een vraag die ze uitnodigt om buiten het normale denkspoor te treden.

Noem het woord ‘sabotage’ overigens niet van tevoren. Verras ze maar met je vraag. Dat is leuker en effectiever.

Je zult zien dat er aanvankelijk aarzelend wordt gereageerd, maar dat teamleden elkaar al snel gaan aftroeven met steeds wildere ideeën om de eigen resultaten tegen te werken.

De klik

Nadat je hebt geïnventariseerd wat jullie zoal kan afremmen en tegenwerken, volgt de tweede vraag:

‘Als je heel eerlijk bent, wat uit dit overzicht heeft nu al een plek in onze praktijk?’

Dit is waar de groep vaak de klik maakt. A-ha. Ineens is er een gedeeld idee: dat je als team op allerlei manieren jezelf onbedoeld kunt tegenwerken. 

Nu kun je een echt gesprek voeren. Een gesprek waarbij je de vruchten plukt van de outsider blik.

Dit begint met het in kaart brengen van de verschillende manieren waarop jullie jezelf saboteren. En het vervolgt met een gesprek over verbetering. Wat je samen kunt omarmen of juist loslaten om het morgen beter te doen dan vandaag.

Nog krachtiger, kom hier ook daadwerkelijk de volgende dag op terug en houdt de dialoog gaande.

Patronen en rituelen

Vooral wanneer je merkt dat hardnekkige patronen en rituelen je team belemmeren bij het bereiken van goede resultaten, is TRIZ een uitstekende werkvorm.

Door contraproductieve activiteiten en gedrag te benoemen, kun je ermee stoppen en zo ruimte maken voor verbetering.

Steevast zorgt deze aanpak voor een sessie die verrast, energie losmaakt én tot bijzondere inzichten en resultaten leidt. Sabotage als begin van verbetering, wie had dat gedacht. Veel plezier!

Heb jij behoefte aan effectieve implementatiekracht? Met innergo benut je de volledige potentie van jouw team en kies je voor blijvend beter presteren. Bel (030) 87 86 329 voor een vrijblijvende kennismaking en ontvang binnen een week een geheel kosteloos plan van aanpak.

 

Meer weten over liberating structures, de interactiepatronen die ervoor zorgen dat iedereen meedoet? Hier vind je een overzicht.